TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın bütçe görüşmelerinde söz alan Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Konya Milletvekili Mustafa Kalaycı, 2027 yılı başında belirlenecek asgari ücret ve emekli maaş artışlarına ilişkin partinin teklif ve beklentilerini paylaştı. Geçmiş dönemlerde yapılan artışların yüksek enflasyon ve yaşam maliyetleri karşısında yetersiz kaldığını vurgulayan Kalaycı, çalışanlar ve emekliler için adil düzenleme çağrısında bulundu.

ABD Ara Seçimleri Sonrası Bitcoin'de Yön Yeniden Yukarı Döndü
ABD Ara Seçimleri Sonrası Bitcoin'de Yön Yeniden Yukarı Döndü
İçeriği Görüntüle

MHP'nin Asgari Ücret ve Emekli Maaşı Teklifleri

Mustafa Kalaycı'nın komisyondaki konuşmasında öne çıkan maddeler şu şekildedir:

  • Net Asgari Ücret Açlık Sınırının Üzerinde Olmalı: 2027 yılında uygulanacak net asgari ücretin belirlenmesinde doğrudan çalışanların geçim şartlarının esas alınması gerektiğini belirten Kalaycı, ücretin açlık sınırının üzerine çıkarılması gerektiğini vurguladı.

  • Büyükşehirlerde Yaşayanlara Destek: Yaşam maliyetlerinin yüksek olduğu büyükşehirlerde görev yapan çalışanlara yönelik olarak kira ve ulaşım desteği verilmesi teklif edildi.

  • Emeklilere Kademeli İntibak Düzenlemesi: Emekli aylıkları arasındaki gelir eşitsizliklerinin giderilmesi amacıyla prim ödeme gün sayısı ve ödenen prim tutarını esas alan kademeli bir intibak düzenlemesinin hayata geçirilmesi gerektiği ifade edildi.

  • Aylık Bağlama Oranları Yeniden Gözden Geçirilmeli: Emekli aylığı hesaplama sisteminde kullanılan güncelleme katsayısı ile aylık bağlama oranlarının çalışanlar lehine yeniden düzenlenmesi çağrısında bulunuldu.