Ticaret Bakanı Ömer Bolat, NTV canlı yayınında soruları yanıtladı. Bakan Bolat, mekanlara ve etiketlere ilişkin önemli mesajlar verdi.

"KENDİ BİNDİĞİNİZ DALI KESMEYİN"

Piyasa denetimlerinin devam ettiğini ifade eden Bakan Bolat, "Biz hükümet olarak piyasala denetimleri için gerekli müdahaleleri yapıyoruz. Kimi zaman ihbarla, kimi zaman sektörleri takip ediyoruz. Yılbaşı alışverişlerinin ve eğlencenin olacağı mekanlarla ilgili fiyat denetimlerine çıkıldı. Mekan sahipleri ve işletmecileri uyarmak istiyorum. Kendi bindiğiniz dalı kesmeyin. Maliyetleri kurtaran fiyat neyse onu uygulamaları gerekir" ifadelerini kullandı.

Bakan Bolat, sözlerinin devamında şu ifadelere yer verdi:

Türkiye'ye yatırımlar hızlanacak! Bakan Kacır: Yepyeni başarı hikayeleri hayata geçecek Türkiye'ye yatırımlar hızlanacak! Bakan Kacır: Yepyeni başarı hikayeleri hayata geçecek

"DENETİMLER ARTTI, CİDDİ FİYAT AZALIŞLARI GÖRDÜK"

Birçok sektörde gıda, inşaat, otomotiv dahil ciddi fahiş uygulamalar oldu. Ama stokçuluk yapma, karaborsacılık, keyfi fiyat artışı gibi istenmeyen olayların kimi satıcılarda yaygın olduğunu gözlemledik. Rusya-UKrayna Savaşı'ndan sonra yılbaşındaki büyük deprem birçok üründe ve sektörde dalgalanmaları getirdi. Denetimleri ve cezaları artırdık. Otomotiv başta olmak üzere mobilya, marketlerde çok ciddi fiyat azalışları gördük. Yılbaşından bu yana seçim sonrasındaki süreçte gıda ürünlerinde hiçbir ürünün yokluğunu göstermedik. Otomotivde piyasa normale döndü, istikrar kazandı. 6 ay araç bulunamazken 6 saatte araç teslim alınır hale geldi. Gayrimenkulde sahte ilanları cezalandırıyoruz. İlan sitelerini sorumlu kıldık. Kaotik ve piyasa bozucu davranışlara müsamaha etmeyeceğiz. Sahte talep artışlarıyla fiyat şişirmeler ortadan kalkınca köpük dediğimiz aşırı fiyat artışları inmeye başlıyor. 

"DENGELİ VE MAKUL BİR ASGARİ ÜCRET BELİRLENECEKTİR"

(Asgari ücret görüşmeleri) İki yıl önce asgari ücret 2 bin 850 liraydı. Geçen temmuzda 11 bin 500 liraya çıkarıldı. Yaklaşık 4,5 5 katına yakın artış sağlandı. Asgari ücret görüşmelerini bakanımız başarıyla yürütüyor. Çalışanları enflasyona ezdirmeyecek, işverenler açısından da maliyetler açısından dengeleri çok bozmayacak bir rakam çıkacaktır. Çalışanlar ve işveren kesimi müsterih olsun. Hükümetimiz dengeli ve makul bir asgari ücretin belirlenmesini başaracaktır.