ABD medyasında geniş yankı uyandıran karara göre, Trump yönetiminin Kongre'ye yaptığı bildirimde daha önce Slovakya, Kuzey Makedonya, Tunus ve Irak'a tahsis edilen fonların yeri değiştirildi. Toplam 52 milyon dolarlık dış askeri finansman; Panama, Peru, Ekvador ve Kolombiya arasında paylaştırılacak.

Vatandaşlara 'Sığınaklara Geçin' Çağrısı: Suudi Arabistan 3 Büyük Kentte Alarm Durumuna Geçti
Vatandaşlara 'Sığınaklara Geçin' Çağrısı: Suudi Arabistan 3 Büyük Kentte Alarm Durumuna Geçti
İçeriği Görüntüle

Yabancı askeri finansman programı, alıcı ülkelerin doğrudan Amerikan savunma firmalarından silah ve askeri teçhizat satın almasına olanak tanıyor.

Çin'e Karşı Stratejik Hamle ve Güvenlik Vurgusu

Dışişleri Bakanlığı tarafından Kongre'ye iletilen raporda, söz konusu fonların "uyuşturucu terörizmiyle mücadele etmek ve Panama Kanalı'nın güvenliğini sağlamaya devam etmek" amacıyla kullanılacağı ifade edildi. Batı Yarımküre'nin tarihsel olarak ABD'nin askeri yardım programlarında ihmal edildiğine dikkat çeken bakanlık, bölgede varlığını artırmaya çalışan Çin'e üstü kapalı bir göndermede bulunarak, "Bu fonlar, düşmanların yarımküremizde stratejik dayanaklar kurmasını engelleyecektir" açıklamasını yaptı.

Öte yandan ABD Dışişleri Bakanı Marco Rubio geçtiğimiz hafta Kolombiya, Ekvador ve Peru'ya resmi ziyaretler gerçekleştirmişti. Rubio'nun bu ülkelerle uyuşturucu kaçakçılığı ve yasa dışı göçle mücadeleye ağırlık vermeleri karşılığında yardımların artırılacağı yönünde söz verdiği biliniyor.