Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Donald Trump, terör örgütü DEAŞ’a (IŞİD) yönelik küresel çapta çok büyük bir darbe indirildiğini ilan etti. Trump, örgütün dünya genelindeki ikinci komutanı olan Ebu Bilal Al-Minuki’nin öldürüldüğünü açıkladı.
Afrika’da Saklanabileceğini Sandı
Kendisine ait sosyal medya platformu Truth Social üzerinden bir bildiri yayımlayan ABD Başkanı Trump, operasyonun kendi doğrudan talimatıyla gerçekleştirildiğini belirtti. Trump, paylaşımında şu çarpıcı ifadelere yer verdi:
"Bu gece talimatımla, cesur Amerikan güçleri ve Nijerya Silahlı Kuvvetleri, dünyadaki en aktif teröristi savaş alanından silmek için kusursuz şekilde planlanmış ve oldukça karmaşık bir operasyon gerçekleştirdi. DEAŞ’ın küresel çapta ikinci adamı Ebu-Bilal el-Minuki, Afrika’da saklanabileceğini düşündü ancak ne yaptığını bize bildiren kaynaklarımız olduğunu bilmiyordu."
Nijerya ile Kritik İstihbarat Ortaklığı
Başkan Trump, operasyonun başarıyla tamamlanmasının ardından iş birliklerinden ötürü Nijerya hükümetine ve ordusuna teşekkür etti. Bu ortak operasyon, iki ülke arasındaki geçmiş diplomatik gerilimlerin ardından gelmesi sebebiyle stratejik bir önem taşıyor.
Arka Plan: Nijerya-ABD İlişkilerinde Yeni Sayfa
Nijerya yönetimi, daha önce Trump’ın "ülkede Hristiyan azınlığın sistematik zulüm gördüğü" yönündeki iddialarına sert tepki göstermiş ve suçlamaları kesin bir dille reddetmişti. Gergin geçen dönemin ardından, DEAŞ’ın sözde üst düzey liderine yönelik düzenlenen bu başarılı ortak askeri harekat, iki ülke arasındaki askeri ve istihbari koordinasyonun sürdüğünü ortaya koydu.




