İçişleri Bakanı Mustafa Çiftçi, 2-8 Mayıs Trafik Haftası kapsamında sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, Türkiye’nin trafik güvenliği karnesindeki olumlu gelişmeleri kamuoyuyla paylaştı. Bakan Çiftçi, alınan sıkı tedbirlerin ve artan denetimlerin meyvelerini vermeye başladığını vurguladı.
Denetim Arttı, Ceza ve Kaza Azaldı
Bakan Çiftçi’nin paylaştığı verilere göre, 1 Ocak-30 Nisan tarihleri arasındaki dönem, bir önceki yılın aynı dönemiyle kıyaslandığında trafik güvenliğinde çarpıcı bir iyileşme gözlendi. Denetimlerin yüzde 6,6 oranında artırılmasına rağmen, işlem yapılan araç sayısının yüzde 14,1 azalması, sürücülerin kurallara uyum sağladığının en somut göstergesi oldu.
Can Kayıplarında Önemli Gerileme
Trafikte en hassas nokta olan can kayıplarına ilişkin veriler ise şu şekilde açıklandı:
-
Ölümlü Kazalar: %17,8 oranında azaldı.
-
Günlük Can Kayıpları: %10 oranında düşüş gösterdi.
Önceliğimiz Cezalandırmak Değil, Yaşatmak
Trafiği sadece araçların değil, hayatların kesiştiği bir alan olarak tanımlayan Bakan Çiftçi, şu mesajı verdi:
"Bu tablo bize şunu açıkça göstermektedir; kural hayatı korur, ihmal ise telafisi olmayan sonuçlar doğurur. Önceliğimiz cezalandırmak değil, kazaları önlemek ve can kayıplarını en aza indirmektir. Trafikte her sürüş bir yolculuk değil, aynı zamanda bir imtihandır."
Bakan Çiftçi, yolların daha güvenli hale gelmesi için denetimlerin ve bilinçlendirme çalışmalarının kararlılıkla devam edeceğini belirterek, vatandaşları sabırlı ve sorumlu davranmaya davet etti.

