Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO), fındık piyasasında istikrarı sağlamak ve doğrudan üreticiyi desteklemek amacıyla yürüttüğü alım faaliyetlerinde suistimallerin önüne geçmek için yeni yaptırımlar açıkladı. Üreticilere sağlanan destek mekanizmasının amacı dışında kullanılmasına izin verilmeyeceği vurgulandı.
Alım Miktarları Ve Uygulanacak Yaptırımların Detayları
TMO tarafından paylaşılan alım verileri ve usulsüzlükle mücadele kararlarına ilişkin ayrıntılar şu şekildedir:
Alımlar 190 Bin Tona Ulaştı
TMO'dan yapılan açıklamada, bugüne kadar yaklaşık 152 bin üreticiden toplam 190 bin ton kabuklu fındık satın alındığı bildirildi. Piyasa arzının durumuna göre üreticilerin kuruma en az 50 bin ton daha ürün teslim etmesinin beklendiği ve alımların 31 Aralık tarihine kadar devam edeceği ifade edildi.
Üretici Belgeleriyle Ticari Kazanç Elde Edilmesine Engelleme
Son dönemde bazı tüccar ve manavların, piyasadan topladıkları ürünleri üreticilerin ÇKS belgelerini kullanarak kendi ürünleriymiş gibi TMO'yarda satmaya teşebbüs ettikleri belirlendi. Kurum, alım politikasının yalnızca gerçek üreticileri koruma amacı taşıdığını ve aracıların bu mekanizma üzerinden haksız kazanç sağlamasına geçit verilmeyeceğini duyurdu.
2 Yıl Alım Yasağı Ve Adli Süreç Başlatılacak
Usulsüz işlemlere karışan tüccar, manav ve ÇKS belgesini bilerek kullandıran üreticiler hakkında idari ve hukuki süreçler uygulanacak. Yapılan incelemelerde belgesini kullandırdığı kesinleşen üreticilerden 2 yıl boyunca TMO tarafından fındık alımı yapılmayacak. Ayrıca somut bulgular doğrultusunda sorumlular hakkında Cumhuriyet Başsavcılıklarına suç duyurusunda bulunulacak.




