Polonya'da Anayasa Mahkemesi üzerinden hükümet ile cumhurbaşkanlığı arasında yaşanan yetki ve meşruiyet krizi derinleşiyor. Polonya Başbakanı Donald Tusk, düzenlediği ulusa sesleniş konuşmasında Hukuk ve Adalet Partisi (PiS) ile Cumhurbaşkanı Karol Nawrocki'ye yönelik sert eleştirilerde bulundu.

Anayasa Mahkemesi Krizi ve Tusk'ın Açıklamaları

Tusk'ın konuşmasında öne çıkan başlıklar ve krizin detayları şu şekildedir:

  • Rusya Yanlısı Güçler İddiası: Polonya'da hukuk devletini ortadan kaldırmak isteyen siyasi çevrelerin tesadüf olmayan biçimde Rusya yanlısı güçlerce desteklendiğini öne süren Tusk, Anayasa Mahkemesi'nin güvenliğini ve çalışma imkanlarını korumakta kararlı olduklarını söyledi.

    Ukrayna Devlet Başkanı Zelensky İstanbul'a Geldi
    Ukrayna Devlet Başkanı Zelensky İstanbul'a Geldi
    İçeriği Görüntüle
  • "Hukuk Devleti Orman Kanunundan Farklıdır": Siyasi baskılara tepki gösteren Tusk, "Hukuk devletinde haklılığı kas gücü ve kabalık belirlemez. Hiç kimse, cumhurbaşkanı dahi olsa mahkeme alanına girerek hakimlere emir veremez" değerlendirmesinde bulundu.

  • Yasa Tekliflerinin Engellenmesi: PiS iktidarı döneminde atanan yargıçların meşruiyetine ilişkin bağımsızlık tartışmalarına değinen Tusk, sundukları reform önerilerinin Cumhurbaşkanı ve PiS tarafından bilerek tıkandığını belirtti.

  • Kriz Nasıl Tırmandı?: En kıdemli yargıç Anna Korwin-Piotrowska'nın Mahkeme Başkanı Bogdan Swieczkowski ile yardımcısı Bartlomiej Sochanski'yi görevden geçici olarak uzaklaştırması sonrası gerilim tırmandı. Cumhurbaşkanı Karol Nawrocki'nin parlamentoda seçilen yeni hakimlerin yeminini kabul etmemesi ve mahkeme binası önünde polis ile göstericiler arasında çıkan arbedede 3 kişinin gözaltına alınması üzerine yurt dışı gezisindeki Nawrocki ülkeye geri döndü.