Sözcü TV’nin aktardığına göre, fon soruşturması kapsamında adı şüpheliler arasında geçen eski AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Fatma Betül Sayan Kaya, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’na ifade verecek. Kaya’nın ifadesi, hakkında mal varlığı tedbiri uygulanması ve ardından yatırımlarının ana para dışındaki bölümünü TMSF’ye iade etmesinin ardından soruşturmanın yeni aşaması olacak.

Başakşehir’deki Okul Saldırısında Yeni Ayrıntılar! Telegram Detayı Ortaya Çıktı
Başakşehir’deki Okul Saldırısında Yeni Ayrıntılar! Telegram Detayı Ortaya Çıktı
İçeriği Görüntüle

Fatma Betül Sayan Kaya ve eşi İlyas Kaya’nın adı, sermaye piyasasındaki bazı hisse ve fon işlemlerine ilişkin yürütülen soruşturma kapsamında gündeme geldi. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, Kaya çifti dahil bazı kişilerin mal varlıklarının dondurulması için ilgili kurumlara yazı gönderdi. Bu işlem, Kaya’nın soruşturma kapsamında şüpheli sıfatıyla incelendiği anlamına geliyor.

Kaya’nın adı özellikle Özata Denizcilik hisselerindeki işlemler nedeniyle gündeme geldi. Kamuoyuna yansıyan bilgilere göre Kaya’nın yaklaşık 63,4 milyon liralık yatırım karşılığında yaklaşık 1,34 milyar lira, eşi İlyas Kaya’nın ise yaklaşık 99,7 milyon liralık yatırım karşılığında 826 milyon lira çektiği iddia edildi. Kaya, hakkındaki iddiaların ardından 26 Eylül’de AK Parti Genel Başkan Yardımcılığı ve diğer parti görevlerinden ayrıldı.

GÖNÜLLÜ İADEDE BULUNMUŞTU
Kaya ve eşi, hesaplarının dondurulmasının ardından SPK tarafından oluşturulan gönüllü ödeme mekanizmasındanyararlanmak için başvurdu. Başsavcılığın izin vermesinin ardından çiftin yatırımlarının ana para dışındaki bölümünüTMSF bünyesindeki isteğe bağlı iade hesabına aktardığı bildirildi.

Adalet Bakanı Akın Gürlek de gönüllü iade sürecinin soruşturmanın kapatılması anlamına gelmediğini açıklamıştı. Bu nedenle Kaya’nın savcılıkta vereceği ifade, soruşturmanın devam eden hukuki sürecinin bir parçası olacak.

NE OLMUŞTU?
Fon piyasasındaki işlemlere ilişkin yürütülen soruşturmada çok sayıda kişi hakkında işlem yapılırken, bazı hisse ve yatırım fonlarında manipülasyon yapıldığı ve olağan dışı kazançlar elde edildiği iddiaları araştırılıyor.

Kaya çifti de bu soruşturma kapsamında gündeme geldi. Önce mal varlıkları için tedbir uygulanması gündeme gelirken, daha sonra çift gönüllü iade mekanizmasından yararlanarak ana para dışındaki tutarı TMSF’ye aktardı. Şimdi ise Kaya’nın savcılıkta vereceği ifade ile dosyadaki kendi işlemlerine ilişkin savunması alınmış olacak.