Temmuz ayında memur ve emekli maaşlarına yapılacak 6 aylık enflasyon farkı zammı netleşmeye başlarken, emekli cephesinden sesler yükseliyor. İstanbul Kartal’da bir araya gelen Birleşik Emekliler Sendikası üyeleri, temmuzda yapılması öngörülen yüzde 16'lık artış oranına sert tepki gösterdi. Yoksulluk ve açlık sınırı verilerini hatırlatan sendika yönetimi, "Sadaka değil, peşin ödediğimiz primlerin karşılığını istiyoruz" diyerek net taleplerini sıraladı.
Aldığımız Maaş Huzurevi Ücretini Bile Karşılamıyor
Kartal'da düzenlenen basın açıklamasında "Yandaşa değil, emekliye bütçe", "Mutfakta yangın var" sloganları atan emekliler adına ortak metni sendika yönetimi okudu. Hayat pahalılığının faturasını en ağır emeklilerin ödediği belirtilen açıklamada şu çarpıcı ifadelere yer verildi: "Kira enflasyonunun yüzde 32,25, gıda enflasyonunun yüzde 32,36, enerji enflasyonunun yüzde 46,60 olduğu bir ortamda emekliye reva görülen zam oranı yüzde 16. Bu oranla 20 bin lira olan en düşük emekli maaşı yalnızca 23 bin lira olacak." Ülkede açlık sınırının 37 bin lira, yoksulluk sınırının ise 107 bin lira baremine ulaştığı hatırlatılarak, muhalefetin önerdiği 28 bin liralık asgari ücret seviyesinin dahi artık yetersiz kaldığı vurgulandı. Emeklilerin ilerleyen yaşlarına rağmen geçinebilmek için ikinci bir iş aramak zorunda kaldığı, yüksek kiralar sebebiyle barınamadığı ve sağlıkta kesilen ilaç/muayene katkı paylarının bütçeyi tamamen sarstığı aktarıldı.
Sendikadan 4 Maddelik Acil Talep Listesi
Birleşik Emekliler Sendikası, emeklilerin insan onuruna yaraşır bir yaşam standardına kavuşabilmesi için hükümete ve ilgili bakanlıklara şu 4 maddelik çözüm önerisini sundu:
| Talep Maddesi | Sendikanın Önerisi ve Çözüm Formülü |
| Kök Maaş Ayarlaması | En düşük emekli kök maaşının, asgari ücretin yüzde 40 fazlası olarak belirlenmesi ve sonraki zamların bu tutar üzerinden yapılması. |
| Bayram İkramiyeleri | Bayram yardımı adının resmi olarak "ikramiye"ye dönüştürülmesi ve tutarın asgari ücret seviyesine eşitlenmesi. |
| Banka Promosyonları | Çalışma Bakanlığı'nın bankalara çağrı yaparak açık artırma usulüyle promosyon taban fiyatlarını yükseltmesi. |
| Sağlık Kesintileri | Emekli maaşlarından kesilen muayene katılım payı ve ilaç farkı ücretlerinin tamamen kaldırılması. |
Basın açıklamasında konuşan Birleşik Emekliler Sendikası Başkanı Mahmut Şengül, iktidarın ilk yıllarında emekli maaşının asgari ücretin yüzde 40 üzerinde olduğunu hatırlatarak, "Eğer o alım gücü korunsaydı bugün en düşük emekli maaşı 39 bin 200 lira olmalıydı. Soruyoruz; emeklinin hak ettiği bu aradaki fark nerede? Kimseden lütuf beklemiyoruz, hakkımızı istiyoruz" dedi.




