MİT'ten Irak'ın kuzeyine peş peşe operasyonlar... Bir haftada 15 terörist öldürüldü MİT'ten Irak'ın kuzeyine peş peşe operasyonlar... Bir haftada 15 terörist öldürüldü

Genellikle ateşe ve döküntülere yol açan bir hastalık olan kızamık, nadir durumlarda zatürreye, körlüğe veya beyin iltihabına neden olabiliyor. Bulaşıcı bir özelliğe sahip olan kızamığı önlemenin en etkili yolu ise aşı.

BİR YILDA 30 KATTAN FAZLA ARTTI
Dünya Sağlık Örgütü'nden gelen açıklamaya göre Avrupa'da kızamık vakaları bir yılda 30 kattan fazla arttı. Ülkemizin ve Rusya'nın da dahil olduğu DSÖ Avrupa Bölgesi'nde 2023 yılının ilk 10 ayında viral hastalığa bağlı 30 binden fazla vaka kaydedildi.

5 CAN KAYBI
DSÖ Avrupa bölge direktörü Dr. Hans Kluge'a göre durum sadece vaka sayısından ibaret değil. Zira neredeyse 21 bin hastaneye yatış ve kızamığa bağlı 5 can kaybı kayda geçmiş durumda. Kluge durumu endişe verici olarak niteliyor.

2020-2022 ARASI AŞILAMA ORANLARI DÜŞTÜ
Salgın hastalıkları önlemek için nüfusun yüzde 95'inin aşılanması gerekiyor. Ancak rakamlara göre bu oran Kovid-19 salgını nedeniyle ciddi oranda düşmüş durumda. Öyle ki DSÖ Avrupa Bölgesi'nde 2020-2022 arasından 1,8 milyondan fazla bebek, aşının iki dozundan en az birini kaçırmış.

MMR AŞISI OTİZME YOL AÇAR MI?
Kabakulak ve boğmacayı da kapsayan üçlü MMR aşısı ile kızamık önleniyor. Ancak bazı ebeveynler, MMR'nin otizme yol açacağı korkusuyla çocuklarını aşılamaktan kaçınıyor. Oysa bu bağlantı çok sayıda çalışma tarafından çürütülmüş.

Dünya Sağlık Örgütü'nden alarm! O hastalık yaygınlaşıyor: Avrupa'da vaka sayısı 30 kat arttı

NASIL BULAŞIYOR?
Daha çok çocukluk çağında görülen kızamık hastalığı, koronavirüse göre 5-6 kat daha bulaşıcı olma özelliği taşıyor. Kızamık virüsünün neden olduğu hastalık tüm vücutta deri döküntüsü ve grip benzeri semptomlara neden oluyor. Yüksek ateş ve halsizlikle kendini gösteren hastalık, enfekte olmuş kişilerin öksürmesi, hapşırması veya konuşması esnasında yayılan damlacıkların solunması ya da bu kişilerin kullandığı nesnelere temas edilmesiyle bulaşıyor.

KIZAMIK BELİRTİLERİ NELERDİR?
Kızamığın belirtileri virüs bulaştıktan sonra yaklaşık 8 ila 12 gün sonra ortaya çıkıyor. Genellikle kulak arkasında başlayan döküntüler birkaç saat içinde baş, boyun ve sonrasında tüm vücuda yayılıyor. Hastalığın belirtileri arasında burun akıntısı, hapşırma ve öksürük gibi soğuk algınlığı belirtileri, yüksek ateş, halsizlik, göz yaşarması, kuru öksürük, boğaz ağrısı, yorgunluk, ışığa duyarlı, şişmiş, ağrılı ve iltihaplı gözler, ağız içinde küçük grimsi beyaz lekeler ve vücutta döküntü yer alıyor.