Neden Bu İşkenceyi Yaptınız
Ankara’da maaş alacakları için açlık grevi yapan Doruk Madencilik işçileri ile işveren arasındaki uzlaşıyı değerlendiren Davutoğlu, sürecin geç işletilmesine sert tepki gösterdi. İşçileri daha önce Enerji Bakanlığı önünde ziyaret etmek isterken engellendiğini hatırlatan Davutoğlu, bakanlara şu soruları yöneltti:
"Madem bu işçileri haklı bulacaktınız ve uzlaşı sağlayacaktınız; neden bu çocuklara günlerce işkence yaptınız? Ey Çalışma Bakanı, sen işverenin değil işçinin bakanısın. Sayın Cumhurbaşkanı; bir futbolcu transferi için uluslararası ara buluculuk yapıyorsunuz da, bu işçileri neden çağırıp 'derdiniz nedir' diye sormuyorsunuz?"
KHK’lı Ailelere "Sivil Ölüm" Eleştirisi
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, Kahramanmaraş’ta okulda yaşanan elim olayda hayatını kaybeden KHK’lı bir ailenin çocuğu için taziye telefonu açmasını "doğru bir adım" olarak niteleyen Davutoğlu, adaletin sadece trajedilerde hatırlanmaması gerektiğini savundu. KHK ile ihraç edilenlerin ailelerinin "sivil ölüme" mahkum edildiğini belirten Davutoğlu, şu çağrıyı yaptı:
"Bu çocuk orada şehit olmasa, babası KHK’lı diye kimse evine gitmeyecekti. Darbe teşebbüsünde fiilen yer alanlara en sert cezayı verin, yanınızdayız. Ancak devletin izniyle açılan okula giden, bankaya para yatıran 'ibadet' kesimine yapılan adaletsizliğe 'hayır' diyoruz. İhanet şebekesinin akrabalarını büyükelçi yaparken, gariban halka sivil ölüm cezası vermek adalet değildir."
Toplumsal Barışa İmza Atalım
15 Temmuz hain darbe girişiminin 10. yıl dönümünün (2026) tarihi bir fırsat olduğunu belirten Davutoğlu, "Gelin toplumsal barışı hayata geçirelim. Darbe karşıtlığına evet ama adaletsizliğe hayır diyerek bu yarayı saralım" ifadelerini kullandı.

