Bursa'da BUDAK Dağcılık Kulübü üyesi olan 61 yaşındaki emekli astsubay Yüksel Işık, uzun yıllardır birlikte tırmanış yaptığı arkadaşı Sedat Türe ile birlikte 13 Temmuz Pazartesi günü Hakkari’deki Cilo-Sat Dağları'na gitti.
Cennet Cehennem Vadisi'ndeki Bala Süpha Dürek Zirvesi'ne doğru tırmanışa geçen iki deneyimli dağcı, 3 bin rakıma kadar beraber ulaştı. Ancak bu noktada yorulan Sedat Türe, tırmanışa devam edemeyeceğini belirtti. Arkadaşının tüm ısrarlarına ve geri dönme çağrılarına rağmen zirveyi görmeyi çok isteyen Yüksel Işık, tırmanma ipini de yanına alarak tek başına yola devam etti.
Aileyle Son Görüşme: Buralarda Telefon Çekmiyor, Merak Etmeyin
Tek başına tırmanışını sürdüren Işık, yaklaşık 2 saat sonra zirveye ulaşmayı başardı. Saat 15.05 sıralarında WhatsApp üzerinden aile grubunu görüntülü arayan deneyimli dağcı, eşsiz buzul manzaralarını ailesiyle paylaştı.
Yüksel Işık, arkadaşı Sedat Türe'nin kendisini aşağıda beklediğini, hava kararmadan onun yanına inmesi gerektiğini belirterek, "Buralarda telefon çekmiyor, beni merak etmeyin" dedi ve telefonu kapattı. Bu görüşme, kendisinden alınan son sinyal oldu.
7 Saat Yürüyerek İhbar Etti
Zirveye giden arkadaşını saatlerce bekleyen Sedat Türe, Işık'ın geri dönmemesi üzerine kamp alanına gitti. Arkadaşını orada da bulamayan Türe, telefonların çekmediği bölgeden acil yardım çağrısı yapabilmek için tek başına 7 saat boyunca yürüyerek aşağı indi ve durumu jandarma ekiplerine bildirdi. İhbar üzerine bölgeye çok sayıda jandarma ve AFAD ekibi sevk edildi.
Hakkari Valisi İbrahim Taşyapan da arama kurtarma çalışmalarını yerinde inceleyerek ekiplerden bilgi aldı. Vali Taşyapan yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi:
"Kayıp vatandaşımıza ulaşılması için tüm kurumlarımız koordineli bir şekilde, çok geniş bir alanda titizlikle çalışmalarını sürdürüyor. Ekiplerimiz zorlu arazi şartlarında yoğun bir çaba gösteriyor. Temennimiz, vatandaşımızın en kısa sürede sağ salim bulunmasıdır."
Kızı Asya Işık: Babam Eski Komandodur, Kendini Korumuştur
Babasından gelecek umutlu haberi bekleyen kızı Asya Işık, babasının profesyonelliğine ve hayatta kalma becerilerine güvendiklerini belirtti:
"Babam daha önce defalarca oraya tırmandı ama hiçbirinde zirve yapmamıştı. Bu kez zirveye çıkmak istemiş. Sedat Bey itiraz etse de babam 'ipsiz de tırmanırım' deyince çaresiz kalıp ipi babama vermiş. Babam eski bir komando astsubaydı. Zor şartlarda kendini korumayı çok iyi bilir. Doğada nasıl hayatta kalacağını bildiği için kendisini koruduğunu düşünüyoruz. İnşallah sağ salim bir an önce devletimizin yardımıyla babama ulaşacağız."


