Katar merkezli Al Jazeera televizyonuna değerlendirmelerde bulunan CENTCOM Sözcüsü Tim Hawkins, ABD'nin bölgedeki deniz ticaretine yönelik güvencelerini yineledi. İran'ın Hürmüz Boğazı'nda kontrol sahibi olmadığını vurgulayan Hawkins, ABD ordusunun mayıs ayının başından bu yana ticari gemilerle taşınan yaklaşık 900 milyon varil ham petrolün güvenli geçişine destek olduğunu ifade etti. Hawkins, "Hürmüz Boğazı'nda deniz trafiği akmaya devam ediyor. Aylar boyunca kargo ve ham petrol taşıyan ticari gemilerin geçişlerini kolaylaştırmaya yardımcı olduk" dedi.
Sivil zayiat iddialarına da değinen Hawkins, ABD ordusunun uluslararası insancıl hukuk kurallarına sıkı sıkıya bağlı hareket ettiğini öne sürdü. İran ve özellikle Devrim Muhafızları Ordusu'nun aksine operasyonlarında asla sivilleri hedef almadıklarını savundu.
Yemen ve Suudi Arabistan İş Birliği Vurgusu
Açıklamalarında Yemen'deki gelişmelere de yer veren Hawkins, Husiler ile Suudi Arabistan destekli hükümet güçleri arasındaki çatışmaları yakından takip ettiklerini belirtti. ABD ile Suudi Arabistan arasında uzun süredir güçlü bir askeri ilişki bulunduğunu hatırlatan Sözcü, bu iş birliğinin sahadaki yansımalarına dikkat çekti. ABD'li askeri danışmanların sahada aktif görev yaptığını ve Suudi ortaklarıyla bilgi paylaşımı ile planlama desteği sağladığını kaydetti.




