Tüm vatandaşları yakından ilgilendiren kredi kartı ve ihtiyaç kredisi borçlarının yeniden yapılandırılmasıyla ilgili detaylar belli oldu. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) ve Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) tarafından yapılan açıklamalarla, borç yapılandırma süreci resmiyet kazandı. İşte kredi kartı ve ihtiyaç kredisi yapılandırmasının ayrıntıları...
Vatandaşların finansal yükünü hafifletmek amacıyla getirilen yapılandırma kararı, Türkiye Bankalar Birliği (TBB) ve bankalar arasında yapılan görüşmelerle şekillendi. Bankalar, TCMB ve BDDK kararlarına uygun şekilde yeni yapılandırma düzenlemelerini hayata geçirmek için hazırlıklarını sürdürüyor.
60 AYA KADAR VADE İMKANI
BDDK tarafından yapılan açıklamaya göre, kredi kartı ve ihtiyaç kredisi borçlarını ödeyemeyen vatandaşlara 60 aya kadar vade imkanı tanınacak. Özellikle 30 günden fazla gecikmeye düşen anapara ve faiz ödemeleri, ilave kredi olmadan yapılandırılabilecek.
BORÇ 90 MİLYARI AŞTI
Yeniden yapılandırmaya konu olan borçlar büyük bir mali yük oluşturuyor. BDDK verilerine göre, bireysel kredi kartı borç bakiyesi 43 milyar 754 milyon TL, ihtiyaç kredisi borç bakiyesi ise 45 milyar 887 milyon TL seviyesine ulaşmış durumda.
ÖDEME PLANLARI VE FAİZ ORANLARI
Yapılandırma kapsamında sunulan ödeme planlarıyla ilgili örnek tablolar da belli oldu. Örneğin, 50 bin TL'lik borcu olan bir kişi, borcunu 12 ay vadeyle ödemek istediğinde aylık 5 bin 340 TL taksit ödeyerek toplamda 64 bin 91 TL geri ödeme yapacak. Aynı şekilde, 100 bin TL borcu olan bir kişi 12 ay vadede aylık 10 bin 681 TL taksitle borcunu 128 bin 181 TL olarak geri ödeyebilecek. 60 ay vadeye yaymak isteyenler için ise 50 bin TL'lik borcun aylık taksidi 2 bin 222 TL, 100 bin TL'lik borcun taksidi ise 4 bin 456 TL olacak.
NE ZAMAN YÜRÜRLÜĞE GİRECEK?
TCMB'nin belirlediği yeni faiz oranları, kredi kartı borcu düşük olanlara daha avantajlı faiz oranları sunacak şekilde düzenleniyor. Bu oranlar, 24 Ekim’de açıklanacak ve 1 Kasım itibarıyla yürürlüğe girecek.