Çiftçiye mazot ve gübre desteği 21.1 milyar TL'ye çıkarıldı. Bakan Yumaklı, "Gübre kullanım döneminde çiftçilerimizin girdilerinin bir kısmı bu desteklerle karşılanıyor" dedi.

Bakan Yumaklı duyurdu: Çiftçiye destek! Tam 21 milyar TL tutarında...

ÇİFTÇİYE DESTEK!

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, verilen destekler ve taban fiyat uygulamasının, gübre kullanımının artmasında etkili olduğunu belirtti. Bakan Yumaklı, "Gübre tüketimi, güzlük ekimlerin başladığı Eylül 2023 ile mart ayı arasında, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 13 yükselerek 3.5 milyon tona ulaştı" dedi.

Gübre kullanımının geçen yıl 2022'ye göre yüzde 19 artarak 7 milyon ton olduğuna işaret eden Yumaklı, "Bitkisel üretimde birim başına yüzde 30-50 verim ve kalite artışı sağlayan gübre için verdiğimiz desteklemeler ve taban fiyat, gübre kullanımının artmasında etkili oldu. Gübre kullanımı bitkisel üretimde verim artışına önemli katkı sağlıyor" diye konuştu.

Bakan Yumaklı duyurdu: Çiftçiye destek! Tam 21 milyar TL tutarında...

Yumaklı, bu üretim sezonundaki en önemli artışın yüzde 67 ile CAN, yüzde 23 ile ÜRE ve yüzde 22 ile DAP gübrelerinin kullanımında gerçekleştiğine işaret ederek, "Mısır, şeker pancarı ve pamuk için kullanılacak taban gübresi sevkiyatı ise yüzde 69 artarak 241 bin tona yükseldi" ifadelerini kullandı.

''Türk Devletleri Ekonomi Forumu'' düzenlendi! ''Türkiye, yüksek teknoloji üreten ülke konumuna gelmiştir'' ''Türk Devletleri Ekonomi Forumu'' düzenlendi! ''Türkiye, yüksek teknoloji üreten ülke konumuna gelmiştir''

Bakan Yumaklı duyurdu: Çiftçiye destek! Tam 21 milyar TL tutarında...

DESTEK 21.1 MİLYAR TL'YE ÇIKARILDI

Bitkisel üretimde çiftçilerin girdi maliyetlerine katkı sağlayan mazot ve gübre desteği bütçesinin geçen yıl bir önceki yıla göre yüzde 31.6 artışla 21.1 milyar liraya çıkarıldığına dikkati çeken Yumaklı, "Hububat üreticilerimize 2023 üretim yılına ait ve 2024 yılında ödenecek 11.2 milyar lira tutarındaki mazot ve gübre desteği öne çekilerek Ekim 2023'te ayni olarak mazot ve gübre alımında kullanılmak üzere Ziraat Bankası hesaplarına tanımlandı. Böylece gübre kullanım döneminde çiftçilerimizin girdilerinin bir kısmı bu desteklerle karşılanıyor" değerlendirmesinde bulundu.