Hürmüz Boğazı ve Basra Körfezi hattında tırmanan dron saldırıları ve askeri hareketliliğin ardından, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı denizcilerimizin can ve mal güvenliği için kritik tahliye sürecini başarıyla tamamladı. Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, bölgeden tahliye talep eden tüm Türk gemilerinin emniyetli bir şekilde sıcak bölgeden çıkış yaptığını ilan etti.
15 Gemi Güvenli Bölgeye Ulaştı: Süreç Anbean Takip Edildi
Uluslararası enerji koridorunda yaşanan krizin ardından kriz masası oluşturan Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, bölgedeki Türk bayraklı ve Türk sahipli gemilerin rotalarını yakından izledi. Bakan Abdulkadir Uraloğlu, yürütülen hassas operasyonun koordinasyonuna ve güncel sayısal verilere dair şu açıklamaları paylaştı:
-
Hürmüz Boğazı ve Basra Körfezi'ndeki askeri gelişmeleri ilk andan itibaren tüm ilgili kurumlarla koordinasyon içinde takip ettiklerini belirten Uraloğlu, 26 Haziran 2026 itibarıyla bölgede bekleyen gemilerin tamamının sorunsuz şekilde çıkış yaptığını vurguladı.
-
Güvenlik riski nedeniyle ayrılma talebinde bulunan toplam 15 Türk gemisi, Körfez sınırlarının dışına çıkarak güvenli sulara ulaştı.
-
Tahliye edilen ve güvenli rotalara yönlendirilen bu gemilerde toplam 99 Türk personelin görev yaptığı ve sağlık durumlarının iyi olduğu bildirildi.
3 Gemi Ticari Faaliyetlerine Devam Ediyor
Bölgedeki Türk varlığının son durumuna açıklık getiren Bakan Uraloğlu, körfez içinde kalmayı tercih eden gemilerin de bulunduğunu belirtti. Uraloğlu, konuya ilişkin şu ifadeleri kullandı:
"Bölgede bulunan 3 Türk sahipli gemimiz, Körfez içerisindeki kendi ticari faaliyetlerini sürdürdüğü için herhangi bir ayrılış talebinde bulunmamıştır. Şu an itibarıyla Basra Körfezi'nden anlık olarak ayrılma talebi olan başka bir gemimiz kalmamıştır. Vatandaşlarımızın ve denizcilerimizin güvenliği için süreci hassasiyetle takip etmeyi sürdürüyoruz."



