Seçim takvimine göre; kura çekimiyle seçime katılacak partilerin oy pusulasındaki yerleri belli oluyor. YSK başkanlığında gerçekleştirilen kuraya seçime katılım şartlarını sağlayan 36 parti giriyor.

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Yunan mevkidaşı ile bir araya geldi Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Yunan mevkidaşı ile bir araya geldi

Belediye başkanı seçiminde kullanılacak birleşik oy pusulalarının en üstünde "Siyasi Partiler", bağımsız adaylar varsa "Siyasi Partiler ve Bağımsız Adaylar" ibaresi yer alacak. Kura sonucuna göre de pusulada soldan sağa partiler ile adaylarının ad ve soyadları sıralanacak.

Öte yandan, seçime katılabilme yeterliliğine sahip 36 parti arasında yer alan Yenilik Partisi, daha önce YSK'ye Mahalli İdareler Genel Seçimleri'ne katılmayacağını bildirmişti.

YSK BAŞKANI YENER'DEN AÇIKLAMA

ysk-35

YSK Başkanı Ahmet Yener, yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:

31 Mart 2024 pazar günü yapılacak seçimlere katılacak olan partilerin pusuladaki yerlerin belirlenmesiyle ilgili kura çekim törenine hoş geldiniz.

Yenilik Partisi, daha önce Mahalli İdareler Genel Seçimleri'ne katılmayacağını belirttiğinden kuraya 35 parti katılacaktır. 

31 Mart 2024 pazar günü yapılacak olan Mahalli İdareler Genel Seçimleri'ne katılma hakkı kazanan partiler:

Adalet Partisi, Adalet ve Kalkınma Partisi, Anadolu Birliği Partisi, Anavatan Partisi, Aydınlık Demokrasi Partisi, Bağımsız Türkiye Partisi, Büyük Birlik Partisi, Büyük Türkiye Partisi, Cumhuriyet Halk Partisi, Demokrasi ve Atılım Partisi, Demokratik Sol Parti, Demokrat Parti, Emek Partisi, Gelecek Partisi, Genç Parti, Güç Birliği Partisi, Hak ve Özgürlükler Partisi, Halkın Kurtuluşu Partisi, Hakların Eşitlik ve Demokrasi Partisi, Hür Dava Partisi, İyi Parti, Memleket Partisi, Millet Partisi, Milliyetçi Hareket Partisi, Milli Yol Partisi, Saadet Partisi, Sol Parti, Türkiye İşçi Partisi, Türkiye Komünist Hareketi, Türkiye Komünist Partisi, Vatan Partisi, Yeniden Refah Partisi,  Yeni Türkiye Partisi ve Zafer Partisi.

31 Mart yerel seçimler için partilerin oy pusulasındaki sıralaması

Millet Partisi - 26. sıra
MHP - 31. sıra
HÜDA-PAR - 20. sıra
Yeni Türkiye Partisi - 17. sıra
Gelecek Partisi -16. sıra
Sol Parti -  3. sıra
Hak ve Özgürlükler Partisi - 21. sıra
Memleket Partisi - 5. sıra
Aydınlık Demokrasi Partisi - 30. sıra
DSP - 7. sıra
Adalet Birlik Partisi - 23. sıra
Emek Partisi - 19. sıra
Halkın Kurtuluş Partisi - 13. sıra
Güç Birliği Partisi - 25. sıra
Milli Yol Partisi - 27. sıra 
AK Parti - 1. sıra
Yeniden Refah Partisi - 8. sıra
Zafer Partisi - 12. sıra
CHP - 18. sıra
Ocak Partisi - 22. sıra
Vatan Partisi - 35. sıra
Saadet Partisi - 34. sıra 
Anavatan Partisi - 6. sıra
Türkiye İşçi Partisi - 32. sıra
Bağımsız Türkiye Partisi - 15. sıra
Anadolu Birliği Partisi - 11. sıra
Genç Parti - 29. sıra
Demokrat Parti - 24. sıra
Adalet Partisi - 28. sıra
DEVA Partisi - 33. sıra
İYİ Parti - 2. sıra
Büyük Birlik Partisi - 4. sıra
Türkiye Komünist Partisi - 10. sıra
Türkiye Komünist Hareketi - 14. sıra

Belediye başkanı seçiminde kullanılacak birleşik oy pusulalarının en üstünde "Siyasi Partiler", bağımsız adaylar varsa "Siyasi Partiler ve Bağımsız Adaylar" ibaresi yer alacak. Kura sonucuna göre de pusulada soldan sağa partiler ile adaylarının ad ve soyadları sıralanacak.