Gıdada Hile Yapanlar Tek Tek Listelendi
Gıdada Hile Yapanlar Tek Tek Listelendi
İçeriği Görüntüle

Mahkemeden Kritik Karar! 'Annem Hasta' Deyip Sevgilisiyle Buluştu, Tazminatsız Kovuldu

Çalışma hayatını ve iş hukuku içtihatlarını yakından ilgilendiren emsal niteliğinde bir yargı kararına imza atıldı. Çalıştığı kurumdan "Annem hasta" diyerek izin alan ancak izin gününde kız arkadaşıyla buluştuğu tespit edilen işçi İ.B., işveren tarafından tazminatsız şekilde işten çıkarıldı. Yargıya taşınan olayda mahkeme, işverenin güven ilişkisi zedelenen personelle çalışmaya zorlanamayacağına karar vererek feshin haklılığına hükmetti.

Yıllardır aynı iş yerinde görev yapan İ.B., yöneticilerini arayarak annesinin rahatsızlığını gerekçe gösterip mazeret izni talep etti. Durumun gerçek olmadığını ve işçinin izin aldığı gün sevgilisi M.E. ile buluştuğunu tespit eden işveren, taraflar arasındaki sadakat ve güven bağının koptuğunu belirterek iş akdini 4857 sayılı İş Kanunu kapsamında tazminatsız olarak sonlandırdı.

İşçi Mahkemeye Başvurdu: "Kötü Niyetli Fesih"

İşten çıkarılmasının ardından İş Mahkemesi’nin yolunu tutan İ.B., iş akdinin haksız, haksız feshe dayalı ve kötü niyetle feshedildiğini savunarak işe iadesini ve tarafına sendikal tazminat ödenmesini talep etti. Davalı şirket ise savunmasında; işçinin sadece izin alırken değil, sonrasındaki yazılı savunmasında da yalan beyanda bulunmaya devam ettiğini, bu durumun iş yeri disiplinini ve güven ortamını tamamen yok ettiğini beyan ederek davanın reddini istedi.

Davayı inceleyen İş Mahkemesi, işçinin işvereni yanıltarak izin aldığını ve bu eylemin güven ilişkisini zedelediğini kabul etti. İlk derece mahkemesi, işverenin bu şartlar altında çalışmaya zorlanamayacağını belirterek işçinin işe iade talebini reddetti.

Bölge Adliye Mahkemesi Son Noktayı Koydu: Fesih Tamamen Haklı

Dosyanın istinaf incelemesini gerçekleştiren Bölge Adliye Mahkemesi 8. Hukuk Dairesi, ilk derece mahkemesinin kararını daha da ileriye taşıyan kritik bir değerlendirmede bulundu. Daire, işçinin eyleminin İş Kanunu'nun 25/II maddesi uyarınca ahlak ve iyi niyet kurallarına uymayan haller kapsamında değerlendirilmesi gerektiğini vurguladı.

Bölge Adliye Mahkemesi, işçinin mazeret izni konusunda yalan beyanda bulunmasını ve bunu sürdürmesini "haklı nedenle derhal fesih" gerekçesi saydı. Kararı düzelterek onayan mahkeme, sevgilisiyle buluşmak için yalan söyleyen çalışanın kıdem ve ihbar tazminatı ödenmeksizin işten çıkarılmasını hukuka tam uygun buldu. Uygur Haber Ajansı olarak emsal niteliğindeki hukuk ve çalışma hayatı kararlarını aktarmayı sürdüreceğiz.