EİDS Denetimleri Sosyal Medyaya Taşındı
Ticaret Bakanlığı, gayrimenkul ve otomotiv sektöründe adil rekabeti sağlamak, kayıt dışılığı önlemek ve tüketicilerin mağdur olmasını engellemek amacıyla yürüttüğü denetim ağını genişletti.
Özellikle Instagram, Facebook ve TikTok gibi popüler sosyal medya ağları üzerinden, Elektronik İlan Doğrulama Sistemi (EİDS) kurallarına aykırı şekilde taşınmaz ve taşıt satışı/kiralama ilanı paylaştığı tespit edilen işletmeler büyüteç altına alındı. Bakanlıktan Açıklama: Tüketicilerin korunması, fiyat manipülasyonlarının engellenmesi ve piyasada haksız rekabetin önüne geçilmesi amacıyla denetimler kesintisiz sürdürülecektir.
Toplam Bilanço: 152 İşletmeye 15,2 Milyon TL Ceza
Son yapılan incelemelerle birlikte sosyal medya denetimlerinin bilançosu da netleşti:
-
Son Yaptırım: Mevzuata aykırı hareket eden 70 emlak ve oto galeri işletmesine işletme başı ortalama 100 bin TL olmak üzere toplam 7 milyon TL ceza uygulandı.
-
Genel Toplam: EİDS ve sosyal medya ilan denetimleri kapsamında bugüne kadar yaptırım uygulanan firma sayısı 152’ye, kesilen toplam idari para cezası ise 15,2 milyon TL’ye ulaştı.
Sosyal Medyada İlan Verirken Bunlara Dikkat Edilmeli
Ticaret Bakanlığı'nın devreye aldığı EİDS düzenlemesine göre, yetki belgesi bulunmayan ve doğrulama sürecinden geçmeyen taşınmaz ile taşıtların ilana çıkarılması yasak. Sosyal medya platformlarında da geçerli olan bu kural uyarınca:
-
Yetki Belgesi Şartı: Emlakçılar ve oto galeriler yetki belgesiz ilan paylaşamaz.EİDS Doğrulanmış İlan: İlanı verilen gayrimenkul veya aracın sistem üzerinden yetkilendirilmiş/doğrulanmış olması gerekir.
-
Şeffaf Bilgi: Tüketiciyi yanıltıcı, spekülatif veya doğruluğu teyit edilmemiş fiyat ve nitelik bilgisi içeren paylaşımlar idari para cezasına tabidir.
-
Bakanlık ekipleri, algoritma ve dijital takip araçlarıyla sosyal mecralardaki usulsüz ilan tespitlerine kararlılıkla devam edeceğini bildirdi.




