MSB Basın ve Halkla İlişkiler Müşaviri Tuğamiral Zeki Aktürk, düzenlenen toplantıda Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) son bir haftalık faaliyetlerini detaylandırdı. Aktürk, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı kapsamında Deniz Kuvvetleri'ne ait 23 geminin 23 limanda halkın ziyaretine açılacağını duyurdu.

NATO ile Hava Savunma ve İş Birliği Vurgusu

Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler ile NATO Genel Sekreteri Mark Rutte arasındaki görüşmenin detaylarını paylaşan Aktürk, şu noktaların altını çizdi:

  • Hava Savunma Entegrasyonu: Türkiye’nin hava savunma sistemlerinin NATO Entegre Hava ve Füze Savunması (IAMD) mimarisine başarıyla entegre edildiği vurgulandı.

    Mudurnu’da Korkutan Kayıp: Ormanda Mahsur Kalan Sürücü 3 Saat Sonra Bulundu
    Mudurnu’da Korkutan Kayıp: Ormanda Mahsur Kalan Sürücü 3 Saat Sonra Bulundu
    İçeriği Görüntüle
  • Savunma Harcamaları: Türkiye'nin 2027 savunma harcamalarının NATO'nun Lahey hedeflerine yaklaştırılmasından duyulan memnuniyet ifade edildi.

  • Ankara Zirvesi: Ankara’da düzenlenecek NATO Zirvesi bünyesindeki "Savunma Sanayii Forumu"nun iş birliğini güçlendireceği teyit edildi.

msb-nato-müttefik

Terörle Mücadele ve Suriye’de "Tünel" Bilançosu

Tuğamiral Aktürk, terörle mücadelede kararlılık mesajı vererek güncel verileri paylaştı:

  • Teslimiyet: Geçen hafta 3 PKK’lı terörist güvenlik güçlerine teslim oldu.

  • İmha Edilen Tüneller: Menbic’deki tünel hatlarının %98’i imha edildi. Suriye harekat alanlarında imha edilen toplam tünel uzunluğu 777 kilometreye ulaştı.

  • Hudut Güvenliği: Son bir haftada yasa dışı yollarla geçmeye çalışan 140 kişi yakalandı, 1.552 kişi ise sınırı geçemeden engellendi.

Yerli Savunma Sanayiinde Teslimat Yağmuru

TSK’nın vurucu gücünü artıran yerli sistemlerin envantere girişi sürüyor:

  • Mühimmat: MKE tarafından başta Nüfuz Edici Bomba (NEB) olmak üzere çok sayıda mühimmat teslim edildi.

  • Deniz Kuvvetleri: Yeni tip denizaltı projesinin üçüncüsü olan 'Muratreis' ilk seyrine çıktı. Yerli römorkörler 'Gökırmak', 'Fırat' ve 'Dicle' denizle buluştu.

  • Teknoloji: ASELSAN, ASELFLIR 500 keşif sistemini Kara Kuvvetleri'ne, anti-jam özellikli uydu sistemlerini ise Hava Kuvvetleri'ne teslim etti.

  • SAHA-2026 Müjdesi: 5-9 Mayıs'taki fuarda ENFAL-17 füzesi ve ATTİLA obüsü gibi çok sayıda platform ilk kez tanıtılacak.

Bölgesel Diplomasi: İran-ABD Ateşkesi ve Libya

Aktürk, Pakistan arabuluculuğunda İran ve ABD arasında sağlanan geçici ateşkese uyulmasının kalıcı barış için kritik olduğunu belirtti. Ayrıca Libya’da düzenlenen Flintlock-2026 tatbikatına vurgu yaparak, Türkiye'nin bugüne kadar 23 binden fazla Libyalı askeri personeli eğittiğini kaydetti. Tatbikat kapsamında AKSUNGUR ve AKINCI İHA'larının Dalaman'dan kalkarak kıtalar arası uçuşla Libya'ya intikal ettiği bildirildi.

Bedelli Askerlik Ücreti Güncellendi

Tuğamiral Aktürk, bedelli askerlik tutarının 416.361,30 TL olarak güncellendiğini ve başvuruların bu rakam üzerinden devam ettiğini hatırlattı.