Avrupa Birliği (AB) ile İngiltere arasındaki ilişkiler savunma ve güvenlik başlıklarıyla yeniden hareketlenirken, AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Kaja Kallas ve İngiltere Savunma Bakanı Wes Streeting basın karşısına geçti. Toplantı öncesinde yapılan açıklamalarda savunma sanayi iş birliği ve İngiltere'nin olası yeniden üyelik süreci masaya yatırıldı.
Güvenlik İş Birliği, SAFE 2 ve Brexit Süreci
Toplantıda öne çıkan başlıklar ve Kallas'ın değerlendirmeleri şu şekildedir:
-
SAFE Programı ve Savunma İş Birliği: Kallas, AB üyesi ülkelerin İngiliz savunma sanayisiyle yürütülen ortaklıktan önemli faydalar sağladığını vurgularken, İngiltere'nin "Avrupa Güvenlik Eylemi"ne (SAFE) katılımına dair görüşmelerin sürdüğünü ve hem sivil hem askeri misyonları kapsayan çerçeve anlaşmada ilerleme kaydetmek istediklerini belirtti.
-
"Müzakereler Kolay Olmayacak": İngiltere'nin AB'ye olası dönüşünün öncelikle İngiliz halkının iradesine bağlı olduğunun altını çizen Kallas, "Bununla birlikte, AB'de Brexit sürecinden dolayı ciddi hayal kırıklığı yaşayan ve bu süreçten olumsuz etkilenen çok sayıda insan bulunduğunu da belirtmeliyim. Bu nedenle müzakereler kolay olmayacak." ifadelerini kullandı.
-
Rusya ve Siber Saldırı Vurgusu: Kallas ayrıca siber saldırıların Rusya'nın Ukrayna'ya karşı yürüttüğü geniş kapsamlı savaşın bir parçası olduğunu ve sivilleri etkilediği için endişe yarattığını dile getirdi.




