Proje kapsamında kapısı çalınan 79 yaşındaki Mürvet nine, "Aranmak, sorulmak kadar güzel bir şey yok. Devlet evimde, çok mutluyum" sözleriyle duygularını dile getirdi.

Çınarlarımızla Bir Ömür, Bir Dua" Projesi Sahada
Erzurum'da yalnız yaşayan 65 yaş üstü vatandaşların hayatını kolaylaştırmak ve kendilerini yalnız hissetmelerini önlemek amacıyla Erzurum Valiliği himayesinde örnek bir çalışma başlatıldı. Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü koordinesinde; İl Müftülüğü, İl Sağlık Müdürlüğü, Kaymakamlıklar ve Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı (SYDV) iş birliğiyle yürütülen "Çınarlarımızla Bir Ömür, Bir Dua" projesi, Türkiye'de bu denli geniş kurumlar arası ortaklıkla hayata geçirilen ilk sistematik çalışma olma özelliğini taşıyor.
486 Yaşlı Birey Yakın Takipte
Proje kapsamında il genelinde tek başına yaşayan 486 yaşlı vatandaş tespit edildi. İlk etapta 170 vatandaş düzenli ziyaret programına dahil edildi. Uzman ekipler, belirlenen yaşlıları 3 aylık periyotlarla evlerinde ziyaret ederken, haftalık telefon görüşmeleriyle de olası sağlık ve güvenlik risklerine karşı adeta bir otokontrol mekanizması yürütüyor.
Kapısını Çalan Görevlileri Gözyaşlarıyla Karşıladı
Yakutiye ilçesi Alipaşa Mahallesi'ndeki evinde eşini kaybettikten sonra yalnız yaşamaya başlayan 88 yaşındaki Resul Kara, üç aylık periyodik ziyaret için kapısını çalan Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü Hasan Aykut ve beraberindeki heyeti gözyaşlarıyla karşıladı.
Ziyaret sırasında hemşireler yaşlı adamın tansiyonunu ölçüp genel sağlık kontrolünü yaparken, psikologlar ise onunla uzun süre sohbet etti. Müftülük görevlisinin dini konulardaki sorularını yanıtladığı Resul dede, yaşadığı mutluluğu şu sözlerle aktardı:
"Böyle bir topluluğun gelip bizi evimizde dinlemesi çok büyük bir nimet. Sohbetimiz çok güzel geçti, adeta dünya benim oldu sanki. Allah devletimizden ve hepinizden razı olsun."
Devletin Şefkat Eli Evimizde
2011 yılında İstanbul'dan Erzurum'a göç eden ve iki yıl sonra eşini kaybederek yalnızlığa gömülen 79 yaşındaki Mürvet Portakal da ziyaretle büyük bir moral buldu. Devletin sıcaklığını hissettiğini söyleyen Mürvet nine, "O zamandan beri tek başımayım. Daha ne isteriz ki Allah'tan? Aranmak, sorulmak, bir ihtiyacımızın yerinde görülmesi kadar iyi bir şey olabilir mi şu dünyada? Devletin evimde olması beni çok mutlu etti" şeklinde konuştu.
Türkiye'ye Örnek Geniş Kapsamlı Kurumsal İş Birliği
Projenin sahadaki yansımalarını değerlendiren Erzurum Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü Hasan Aykut, çalışmanın sadece bir sosyal ziyaret olmadığının altını çizdi. Aykut, "Bu çalışma, devletimizin şefkat elinin, toplumumuzun köklü vefa duygusunun ve kuşaklar arası bağların sahada vücut bulmuş halidir. Birçok kamu kurumunun entegre bir şekilde, belirli bir sistematiğe dayalı olarak yürüttüğü bu model bu kadar geniş kapsamıyla ilk kez Erzurum'da uygulanıyor. Büyük bir titizlikle büyüklerimizin yanında olmaya devam edeceğiz" dedi.




