Türkiye-Irak ilişkilerinde ve soydaş coğrafyasında tarihi bir milat yaşanıyor. Bağdat’taki Irak Temsilciler Meclisi’nde gerçekleştirilen kritik oylama sonucunda Irak Kabinesi'nde Devlet Bakanlığı görevine seçilen Irak Türkmen Cephesi (ITC) Başkanı ve Kerkük Valisi Mehmet Seman Ağa, Türkiye'ye sürpriz bir ziyaret gerçekleştirdi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, yeni Irak Devlet Bakanı Mehmet Seman Ağa ile Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde bir araya geldi.
Basına kapalı gerçekleşen ve iki ülke ilişkileri açısından büyük önem taşıyan kabulde, AK Parti Türk Devletleri ile İlişkiler Başkanı Kürşad Zorlu da hazır bulundu.
Irak Hükümetinde Tarihi Dönüm Noktası
Irak Hükümeti'ndeki kabine değişikliğiyle Devlet Bakanlığı makamına getirilen Mehmet Seman Ağa’nın bu ataması, Türkmen varlığının Irak merkezi yönetiminde üst düzey temsil edilmesi açısından tarihi bir eşik olarak kabul ediliyor. Zirvede, Türkiye-Irak arasındaki stratejik iş birliği, Kerkük’ün huzur ve güvenliği ile bölge barışına ilişkin konuların ele alındığı öğrenildi.
Kürşad Zorlu’dan Kutlama Mesajı
Görüşmenin ardından açıklamalarda bulunan AK Parti Türk Devletleri ile İlişkiler Başkanı Kürşad Zorlu, atama kararını ve Külliye’deki zirveyi değerlendirdi. Zorlu, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda şu ifadeleri kullandı:
"Bugün Türkiye-Irak ilişkileri ve büyük gönül coğrafyamız açısından tarihi bir gelişme daha yaşanmış, Irak Türkmen Cephesi Başkanı ve Kerkük Valisi Mehmet Seman Ağa, Irak'ta gerçekleşen kabine değişikliğinde Devlet Bakanlığı görevine getirilmiştir. Bu süreçte mevcut Kerkük Valiliği görev süresi de yine bir Türkmen tarafından tamamlanacaktır. Sayın Mehmet Seman Ağa'yı kutluyor, başta Irak Başbakanı Sayın Ali ez-Zeydi olmak üzere böylesi tarihi bir kararı hayata geçiren herkese teşekkür ediyoruz."
Gelişme, Bağdat ile Ankara arasındaki diplomatik köprüleri sağlamlaştırırken, Kerkük Valiliği görev süresinin de yine bir Türkmen isim tarafından sürdürülecek olması bölgedeki siyasi denge açısından kritik bir kazanım olarak değerlendirildi.



