İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen geniş kapsamlı yolsuzluk soruşturması, Buca Belediyesi’nde idari bir boşluk yarattı. Belediye ve bağlı iştiraklerine yönelik operasyonlarda, aralarında Belediye Başkanı Görkem Duman’ın da bulunduğu 42 kişinin tutuklanmasıyla sonuçlanan süreç, gözleri belediye meclisinin atacağı adıma çevirmişti.

Valilikten Olağanüstü Toplantı Kararı

İzmir Valiliği, Anayasa’nın ilgili maddeleri ve 5393 sayılı Belediye Kanunu uyarınca, Görkem Duman’ın İçişleri Bakanlığı’nın 7 Haziran tarihli onayıyla görevden uzaklaştırıldığını kamuoyuna duyurdu. Valilik açıklamasında, yeni Belediye Başkan Vekili’ni seçmek üzere Buca Belediye Meclisi’nin 12 Haziran 2026 Cuma günü, saat 16.00’da Buca Belediyesi Hizmet Binası Meclis Salonu’nda olağanüstü toplanacağı belirtildi.

62 Kişilik Soruşturma Dosyası

Buca Belediyesi’ne yönelik düzenlenen yolsuzluk operasyonu, siyasi ve idari çevrelerde büyük yankı uyandırmaya devam ediyor. Toplam 62 şüphelinin dahil olduğu soruşturma sürecinde, gözaltına alınan 54 kişiden 42’si hakim karşısına çıkarıldıktan sonra tutuklanarak cezaevine gönderildi. Geri kalan 12 şüpheli hakkında ise adli kontrol şartı uygulanmasına karar verildi.

Bakırköy Başsavcılığı'ndan İmamoğlu İddialarına Yalanlama
Bakırköy Başsavcılığı'ndan İmamoğlu İddialarına Yalanlama
İçeriği Görüntüle

Operasyonun merkezinde yer alan Belediye Başkanı Görkem Duman’ın tutuklanmasıyla başlayan süreç, Buca’da yeni bir dönemi başlatıyor. Meclis üyelerinin yapacağı seçim, belediyenin mevcut idari işleyişinin devamlılığı açısından kritik bir öneme sahip.

İdari Süreç Nasıl İşleyecek

Belediye Kanunu’nun 45’inci maddesi gereğince gerçekleşecek olan seçim, Buca Belediyesi’nin yeni başkan vekilini belirleyecek. Seçimin sonucunda göreve gelecek ismin, yasal süreç boyunca belediyeyi temsil edeceği ve idari sorumlulukları üstleneceği ifade ediliyor.