Türkiye’nin gıda arz güvenliğinin ve tarımsal sürdürülebilirliğinin teminatı olan hububat sektöründe, milyonlarca üreticiyi ve piyasa aktörlerini doğrudan ilgilendiren stratejik fiyat mekanizması yürürlüğe girdi. T.C. Tarım ve Orman Bakanlığı ile Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO), iklimsel dalgalanmalar ve yoğun yağış rejimi nedeniyle geçen yıla oranla dönemsel bir gecikmeyle başlayan 2026 yılı hasat sezonuna paralel olarak, hububat alım ve satış fiyat algoritmalarını resmi olarak ilan etti.
Taahhütname Karşılığı Alımlar 21 Mayıs'ta Başladı
Bakanlık tarafından yapılan kurumsal açıklamada, hasat işlemlerini tamamlayan üreticilere depolama ve finansman kolaylığı sağlamak amacıyla TMO’nun kapılarını erken açtığı bildirildi. 21 Mayıs 2026 tarihinden itibaren, Çiftçi Kayıt Sistemi’ne (ÇKS) entegre üreticilerin buğday ve arpa ürünleri, TMO tarafından taahhütname mukabilinde teslim alınmaya başlanmıştı. Piyasaların yakından izlenmesi neticesinde kesin alım baremleri netleştirildi.
2026 Yılı Net Alım Fiyatları ve Ton Başına Devlet Desteği
Açıklanan verilere göre, 2026 hasat dönemi 2. grup ürünler baz alınarak ton başına TMO hububat alım fiyatları şu şekilde tescil edildi:
-
Makarnalık Buğday: 16.500 TL / Ton
-
Ekmeklik Buğday: 16.500 TL / Ton
-
Arpa: 12.750 TL / Ton
Üretim maliyetlerinin absorbe edilmesi ve çiftçinin toprakta kalmasının teşvik edilmesi amacıyla Tarım ve Orman Bakanlığı, entegre bir destek modelini devreye aldı. Temel destek, planlı üretim desteği ve sertifikalı tohum kullanım desteği kalemleri birleştirilerek dekara toplam 980 TL’lik bir ödeme planlandı. Türkiye ortalaması verim indeksleri rasyosuna vurulduğunda, bu destekleme modeli ton başına tam 3.014 TL’lik bir devlet teşvikine tekabül etti.
Çiftçinin Eline Geçecek Brüt Rakam: Bakanlık blok desteklerinin alım fiyatlarına eklenmesiyle birlikte, üreticilerin eline ton başına ekmeklik ve makarnalık buğday için 19.514 TL, arpa için ise 15.764 TL nakit para geçmiş olacak. Ürün bedeli ödeme transferleri, teslimat tarihini takip eden 45 gün içerisinde doğrudan üreticilerin banka hesaplarına aktarılacak.
TMO 1 Ekim İtibariyle Satış Masasını Açıyor
Piyasa spekülasyonlarının önüne geçmek ve un, makarna ile yem sanayisindeki maliyet endekslerini regüle etmek amacıyla TMO’nun satış projeksiyonu da eş zamanlı olarak paylaşıldı. 1 Ekim 2026 tarihi itibariyle başlayacak olan TMO hububat satışlarında uygulanacak fiyat tarifesi; 2. grup makarnalık ve ekmeklik buğday için ton başına 18.500 TL, arpa için ise ton başına 14.000 TL olarak sabitlendi.





