Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, sağlık alanında Ar-Ge ve inovasyonun stratejik önemine vurgu yaparak, son 23 yılda bu sektöre sağlanan 82 milyar liralık desteğin Türkiye’nin sağlık altyapısını dünya standartlarının üzerine taşıdığını belirtti. Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi bünyesinde faaliyete geçen AnkaTheraHub açılışında konuşan Bakan Kacır, Türkiye’nin sağlık teknolojilerindeki "yerli ve milli" vizyonunu gözler önüne serdi.

Sağlıkta Milli Teknoloji Hamlesi

Bakan Kacır, pandemi sürecinin Türkiye’nin sağlık altyapısı ve krizlere karşı gösterdiği direnç açısından bir "test" olduğunu ve Türkiye’nin bu süreçten başarıyla çıktığını ifade etti. Bakanlık olarak özellikle ilaç ve tıbbi cihaz üretiminde dışa bağımlılığı azaltacak stratejik adımların atıldığını belirten Kacır, şunları kaydetti:

"TÜBİTAK burs ve destek programlarımızla son 23 yılda 14 bin 344 projeye ve 18 bin 175 bilim insanı ile gencimize toplamda 82 milyar lira destekte bulunduk. Bu yatırımların karşılığını, ilaç pazarındaki yerli üretim payımızın artışından ve tıbbi cihaz ihracatımızın güçlenmesinden net bir şekilde görüyoruz."

Yerli Üretim Verileri Rekor Kırdı

Bakan Kacır’ın paylaştığı güncel veriler, yerli üretimin geldiği noktayı somutlaştırıyor:

  • İlaç Sektörü: 2016 yılında Türkiye ilaç pazarında imal ilaçların değer bazındaki payı %44,4 seviyesindeyken, bu oran geçtiğimiz yıl %56’nın üzerine çıktı.

  • Tıbbi Cihaz: 2016 yılında ihracatın ithalatı karşılama oranı %19 iken, günümüzde bu rakam %40 seviyesine ulaştı.

    COP31 Yolunda Kritik Çağrı: Atık Yönetiminde Yeni Dönem Başlıyor
    COP31 Yolunda Kritik Çağrı: Atık Yönetiminde Yeni Dönem Başlıyor
    İçeriği Görüntüle
  • Yatırım Teşvikleri: Son 1 yılda sağlık endüstrisinde 161 yatırıma teşvik belgesi düzenlendi; 70 milyar liralık yatırım hayata geçirilerek 5 binden fazla nitelikli istihdam alanı açıldı.

AnkaTheraHub İle Hassas Tıpta Yeni Dönem

Açılışı yapılan AnkaTheraHub (Ankara Yenilikçi Teşhis ve Tedavi Ürünleri Geliştirme Merkezi), 13 milyon avroluk bütçesiyle Türkiye’nin biyomedikal teknoloji kapasitesini üst seviyeye taşımayı hedefliyor. Merkez; yeni nesil dizileme, aşı süreç optimizasyonu ve ileri hücresel görüntüleme gibi kritik teknolojilerle donatıldı.

Bakan Kacır, merkez hakkında şu bilgileri verdi: "AnkaTheraHub, 11 ile hizmet verecek kapasitesiyle KOBİ’lerimizin ve girişimcilerimizin yenilikçi fikirlerini ticarileşebilir ürünlere dönüştürmelerine rehberlik edecek. Hassas tıp alanında ülkemizin Ar-Ge kapasitesini bir üst lige taşıyacağız."

Gelecek Vizyonu: HIT-30 Programı

Bakanlık, biyoteknolojik ilaçlardan akıllı tıbbi cihazlara kadar geniş bir yelpazeyi kapsayan HIT-30 Yüksek Teknoloji Yatırım Programı ile Türkiye’yi küresel sağlık teknolojileri yatırımlarının yeni odağı yapmayı planlıyor. Sağlık gibi hata payı olmayan bir alanda Ar-Ge ve üretimin birbirinden ayrı düşünülemeyeceğini vurgulayan Bakanlık, desteklerin önümüzdeki dönemde daha da artacağının sinyalini verdi.