Adalet Bakanı Gürlek, göreve başlamasının üzerinden iki hafta geçtiğini belirterek, yargının sorunlarını yakından bildiğini ve artık uygulama dönemine geçmek istediğini söyledi.

20 yıllık meslek hayatında hâkimlik, savcılık ve başsavcılık görevlerinde bulunduğunu hatırlatan Gürlek, İstanbul Başsavcılığı görevini de yürüttüğünü ifade ederek, “Yargının sorunlarını biliyorum. Artık alışma aşamasından icraat aşamasına geçmek istiyorum” dedi.

Geciken Davalar Önceliğimiz

Vatandaşların en büyük şikâyetinin davaların uzun sürmesi olduğunu vurgulayan Gürlek, boşanma, nafaka ve alacak davalarının yıllarca sürdüğüne dikkat çekti.

“Vatandaş söylem değil, icraat istiyor” diyen Gürlek, geciken davaların hızlandırılması için bazı projeler hazırladıklarını ve kısa sürede hayata geçirmeyi planladıklarını belirtti.

“TERÖRSÜZ TÜRKİYE” SÜRECİ

“Meyvelerini Toplama Aşamasına Geldik”

Bakan Gürlek, terör örgütü PKK’nın silah bırakma ve fesih sürecine ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. Sürecin Meclis aşamasında olduğunu belirten Gürlek, Adalet Bakanlığı olarak teknik destek sağlayacaklarını söyledi.

“Gerçekten çok önemli bir aşamaya gelindi. İnşallah artık meyvelerini toplama aşamasına geldik” ifadelerini kullandı.

Örgütün Silah Bıraktığının Somut Tespiti Gerek

Yasal düzenlemeler için öncelikle örgütün tamamen silah bırakması ve faaliyetlerini sonlandırmasının somut şekilde tespit edilmesi gerektiğini vurgulayan Gürlek, gözlem sürecinin de kritik olduğunu söyledi.

“Silahlar bırakıldı mı, yeniden eylem var mı? Bunların net biçimde ortaya konulması gerekir” dedi.

Genel Af ve Şahsa Özel Düzenleme Olmaz

Gürlek, yapılacak olası düzenlemelerin genel af niteliğinde olamayacağını ve şahsa özel cezasızlık doğuracak bir adım atılamayacağını net bir dille ifade etti.

Ayrıca mevcut raporda “umut hakkı”na ilişkin bir düzenleme bulunmadığını belirterek, ağırlaştırılmış müebbet hapis cezalarının mevcut sistemde ömür boyu infaz edildiğini hatırlattı.

YASA DIŞI BAHİS VE ŞİKEYLE MÜCADELE

81 il başsavcılığına genelge gönderildiğini açıklayan Gürlek, yasa dışı bahis ve sanal kumarla mücadelenin kararlılıkla süreceğini söyledi.

“Bataklığı kurutmamız lazım” diyen Bakan, cezaların yetersiz kaldığını tespit ettiklerini ve bu konuda düzenleme yapılabileceğini belirtti.

Uludağ’da İlginç An: Sincap Kar Yiyerek Su İhtiyacını Karşıladı
Uludağ’da İlginç An: Sincap Kar Yiyerek Su İhtiyacını Karşıladı
İçeriği Görüntüle

Futbolda şikeyle mücadele kapsamında özel bir ekip kurmayı planladıklarını da duyurdu.

UYUŞTURUCU VE SUÇA SÜRÜKLENEN ÇOCUKLAR

Uyuşturucu kullanımının çok erken yaşlara indiğine dikkat çeken Gürlek, yalnızca kullanıcıların değil, dağıtıcı ve organizatörlerin de hedef alındığını ifade etti.

“Biz tüm kartelleri biliyoruz, takibini yapıyoruz” dedi.

Çocukların suç örgütleri tarafından kullanılmasına karşı cezaların artırıldığını belirten Gürlek, infaz düzenlemesi ve yeni önleyici politikalar üzerinde çalıştıklarını açıkladı.

HSK’DA DEĞİŞİKLİK VAR MI?

Hakimler ve Savcılar Kurulu’nda (HSK) herhangi bir değişiklik planlanmadığını belirten Gürlek, üyelerin yeni seçildiğini hatırlattı.

Anayasa gereği HSK Başkanı sıfatını taşıdığını ancak görüşme ve oylamalara katılmadığını vurgulayan Gürlek, HSK’ya talimat verme yetkisinin bulunmadığını ifade etti.

Bakan Gürlek, sürecin siyasi boyutunda yer almadıklarını, ancak Meclis’te yapılacak olası yasal düzenlemelere hukuk tekniği açısından destek vermeye hazır olduklarını söyledi.

Son olarak, Türkiye’nin terör sorununu kalıcı şekilde çözmesinin hem iç hem dış politikada ülkeyi daha güçlü konuma taşıyacağını belirtti.