Adalet Bakanı Akın Gürlek New York’ta Açıkladı: Yargıda Yeni Dönem ve Borsada Tedbir Operasyonu
Adalet Bakanı Akın Gürlek, Birleşmiş Milletler (BM) Zirvesi dolayısıyla bulunduğu New York’ta basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Yargı süreçlerinin hızlandırılmasından borsa manipülasyonlarıyla mücadeleye, sosyal medya düzenlemesinden terörle mücadeleye kadar gündemdeki kritik konulara ilişkin önemli değerlendirmelerde bulundu.
"Yargıda Hedef Süreye Uymayan Hâkim Terfi Alamayacak"
Yargılama sürelerinin uzamasından kaynaklanan vatandaş mağduriyetlerini gidermek için yeni adımlar atıldığını belirten Bakan Gürlek, hâkimlere davalarda "hedef süre" zorunluluğu getirildiğini açıkladı. Gürlek, konuya ilişkin şu ifadeleri kullandı:
"Vatandaşımız dava açarken sürecin ne zaman tamamlanacağını bilecek. Hâkimlerimiz için yeni bir puanlama sistemi getirdik; atama ve terfiler bu kriterlere göre yapılacak. Hâkimin kişisel ihmalinden kaynaklanan gecikmelerde disiplin süreci başlatılacak ve bu kişiler istediği göreve atanamayacak. Ayrıca 'Adalet 135' hatlarını ve adliyelerdeki irtibat bürolarını faaliyete geçiriyoruz. Ekim ayında tüm Türkiye'de uygulanacak bu sistemle, yapay zekâ desteğiyle geciken dosyalar anlık olarak raporlanacak."
Borsada 40 Milyon Dolarlık Transfer Engellendi
Borsada vatandaşların birikimlerinin usulsüz işlemlerle heba edilmesine izin vermeyeceklerini vurgulayan Bakan Gürlek, yürütülen fon soruşturmalarına dair somut veriler paylaştı. Sermaye piyasası suçlarıyla mücadele için özel savcılık büroları kurulduğunu kaydeden Gürlek, "Fon sahipleri ve yönetim kurulu üyelerinin tüm mal varlıklarına el koyduk. Anlık para kaçırma ve tapu devirlerini önlemek için bankalara ve ilgili kurumlara talimat verdik. Son olarak yaklaşık 40 milyon dolar civarındaki anlık bir transfer girişimini blokaj kararımızla banka üzerinden durdurduk" dedi.
Sosyal Medya Düzenlemesi ve Katalog Suçlar Ekimde Meclis’te
Yeni nesil suç örgütlerinin sosyal medyayı bir araç olarak kullandığına dikkat çeken Adalet Bakanı, Ekim ayında Meclis gündemine gelecek sosyal medya yasasına ilişkin ayrıntıları aktardı. Düzenlemenin bir kısıtlama değil, güvenlik adımı olduğunu ifade eden Gürlek; sahte veya anonim hesaplar üzerinden işlenen katalog suçlarda Siber Başkanlığı aracılığıyla kimlik tespiti yapılacağını, vatandaşların kişisel verilerinin ise yurt dışı sunucularına aktarılmayıp yerli sistemlerde korunacağını bildirdi.
Yapay Zekâ UYAP Sistemine Entegre Edildi
Adalet Bakanlığı bünyesinde kurulan özel yapay zekâ birimiyle UYAP sisteminin geliştirildiğini belirten Gürlek, teknolojinin mahkemelerdeki iş yükünü ve emsal kararlara erişimi kolaylaştırmak için kullanıldığını söyledi. Bakan Gürlek, yargılamanın özünde insani vicdanın yer aldığını ve nihai kararın her zaman dosyadaki maddi deliller doğrultusunda hâkim tarafından verileceğini sözlerine ekledi.





