Mısır ile Fransa arasında Gazze diplomasisi Mısır ile Fransa arasında Gazze diplomasisi

Ukrayna Savunma Bakanlığı İstihbarat Ana Müdürlüğü'nün özel birimi, 5 Mart'ta, 'Grup 13' Rus Karadeniz Filosu'nun 65 milyon dolar değerindeki 'Sergei Kotov' adlı devriye gemisine saldırmıştı. Magura V5 insansız deniz araçlarının saldırısı sonucunda, 22160 proje numaralı Rus gemisi batmıştı. 

Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski de saldırıyla ilgili yaptığı açıklamada, “Ukrayna neler yapabileceğimizi, gücümüzün nelere muktedir olduğunu kanıtlamıştır. Düşürülen Rus askeri uçaklarının sayısı ve askerlerimizin Rus filosuna karşı kabiliyetleri bunun kanıtıdır. Karadeniz'de Rus teröristler için artık güvenli liman kalmamıştır ve asla da kalmayacaktır. Ukrayna'nın gücü yeterli olduğu sürece onlar için gökyüzünde de güvenli bir alan olmayacaktır.” demişti. 

DONANMA ŞEFİNİ GÖREVDEN ALDI

İki ülkenin de zafer elde edemediği savaşta, son saldırıyla ilgili Rusya Devlet Başkanı Putin'den flaş bir hamle geldi. Hürriyet'in derlediği The Sun'da yer alan habere göre peş peşe gelen kötü haberlerin ardından Putin, donanma şefi  Nikolai Yevmenov'u görevden aldı.

İngiliz gazete 'Rusya'nın bir zamanlar korkulan Karadeniz filosu Ukrayna'nın insansız hava araçları ve füze bombardımanı altında çökerken Putin Donanma şefini kovdu' başlıklı haberinde şu ifadelere yer verdi;

'Rusya'nın savaş gemileri son aylarda insansız hava araçları ve füzelerin bombardımanıyla karşı karşıya kaldı ve birçok gemi onarılamayacak şekilde tahrip edildi.'

Amiral Alexander Moiseev'in Rus donanmasının yeni komutanlığına atandığı bildirildi. Şu anda Kuzey Filosu komutanı olan 61 yaşındaki Moiseev'in yakın zamanda resmi olarak deniz kuvvetleri başkomutanı olarak atanacağı belirtiliyor.

Merkezi St Petersburg'da bulunan özel haber servisi Fontanka, donanmanın basın servisinin yorum talebini savunma bakanlığına yönlendirdiğini ancak talebin yanıt vermediğini söyledi. Mayıs 2019'dan bu yana donanma başkomutanı olan Amiral Nikolai Yevmenov, savunma bakanlığının internet sitesinde hâlâ bu görevde yer alıyor.

UKRAYNA SALDIRILARINI ARTIRDI

Ukrayna, son aylarda Karadeniz'e ve Rusya'nın 2014'te ilhak ettiği Kırım'a yönelik saldırılarını artırdı. Kiev, Şubat ayı ortasında büyük bir çıkarma gemisinin donanma insansız hava araçları tarafından batırılması ve bu hafta bir devriye gemisinin batırılması da dahil olmak üzere bir dizi saldırı gerçekleştirdi.

51 milyon sterlin değerindeki geminin, işgal altındaki Kırım'daki Feodosia yakınlarında sabahın erken saatlerinde düzenlenen saldırıda birçok kez vurulduğu anlara ait görüntüler ortaya çıkmıştı. Saldırı, Kremlin yetkililerini Putin'in Kırım'a uzanan değerli Kerç köprüsünü kapatmaya zorlamıştı.